EL 8 DE MARÇ

PERQUE ES CELEBRA?

En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

5 DONES

1. Marie Curie



Naixament: 7 de novembre de 1867

Mort: 4 de juliol de 1934

Va ser la primera dona que va guanyar un Premi Nobel i l'única persona que ha aconseguit dos Premis Nobel en diferents disciplines científiques: física i química. Va ser també la primera dona que va ocupar una plaça de professora a la Universitat de París.

Va descobrir dos elements químics radioactius, el radi i el poloni, i va iniciar les investigacions en radioactivitat fonamentals per a l'estudi de l'estructura atòmica de la matèria, amb aplicacions en medicina i en altres disciplines.

2. Rosalind Franklin

Naixament: 25 de juliol de 1920

Mort: 16 de abril de 1958

La seva mà amb la cristal·lografia de raigs X, la va dur a obtenir la famosa fotografia 51 sobre l'estructura de l'ADN. Un descobriment que ha estat l'avanç més important de la biologia moderna.

3. Lisa Meitner


Naixament: 7 de novembre de 1878

Mort: 27 de octubre de 1968

Va investigar en radioactivitat i en física nuclear i va ser la primera dona que va aconseguir ser professora física en una institució universitària a Alemanya. Meitner va formar part de l'equip que va descobrir la fissió nuclear, un èxit pel qual el seu amic i col·laborador Otto Hahn va rebre el Premi Nobel de Química.

Lisa Meitner també va suggerir l'existència de la reacció en cadena, el que va contribuir al desenvolupament de la bomba atòmica.

4. Henrietta Swan Leavitt

Naixament: 4 de juliol de 1868

Mort: 12 de decembre de 1921

Va observar que les estrelles cefeides variaven la seva lluentor seguint un patró. Aquesta troballa li va permetre establir una escala de distàncies per mesurar l'univers per primera vegada. I tot, sense poder fer ús d'un telescopi ja que en aquella època, les dones no tenien permís per accedir als instruments d'investigació.

5. Ada Lovelace


Naixament: 10 de decembre de 1815

Mort: 27 de novembre de 1852

Va ser la primera programadora informàtica de la història. Lovelace va deduir i preveure la capacitat d'un ordinador per anar més enllà dels simples càlculs matemàtics i va descriure el primer llenguatge de programació. 

Comentaris